A henna szemöldökfestés napról napra népszerűbb, így elhoztunk minden információt, amit tudni érdemes erről a technikáról.

Először is mi is az a henna?

A henna, azaz a mehndi művészete már 5000 éve ismert Ázsia- és Afrika-szerte, manapság már Európát és Amerikát is meghódította. Eleinte hűsítő és gyógyító hatásaiért használták, később már egyre kifinomultabb minták formájában vitték fel a bőrre, ám időszámításunk előtt 700-ban Perzsiában, Indiában és Egyiptomban is használták már kozmetikai- és gyógycélokra (haj, köröm- és bőrfestés, gyógyfőzetek).

Sokan a mehndit „henna tetoválásként“ emlegetik – tévesen, ugyanis a tetoválás olyan beavatkozás, amikor a pigmenteket mesterséges úton (tűvel) a bőr alá juttatják, így érik el a tetoválás maradandóságát, míg a henna csak a bőr felületét festi meg.

Hogyan működik a henna?

A növényben található festőanyag (lawsone) megszínezi a bőrt, hajat és egyéb protein tartalmú anyagokat.

Fontos! A megfelelő színárnyalat és színerősség eléréséhez mindenképp szükséges a megfelelő, alapos előkészítés, illetve a megfelelő állagú (nem túl sűrű) paszta kikeverése. A lépések mindegyikének betartása elengedhetetlen a megfelelő eredmény érdekében.

(Rengeteg féle henna elérhető a piacon a világ minden pontján. Cégünk még csak az első alapköveit teszi le, de próbálunk mindig saját tapasztalatok – de főleg – vélemények alapján dönteni a megfelelő termék kapcsán.)

Na, de mi is az első lépés a henna szemöldökfestésnél?

Mindig az alapozás. A bőrnek megfelelő alapozás szükséges – faggyúkiszorítás, hogy a henna a megfelelő tartósságot és színintenzitást elérje. Minden termékcsalád biztosít számunkra megfelelő primereket, samponokat, peelingeket, de ha eseteleg ez nem így lenne, ezek mindig kombinálhatóak. A peelingekre mindig figyeljünk oda, hogy mechanikai legyen, hiszen nagyon fontos szerepet töltenek be a folyamatban!

Szintén nem elhanyagolható a henna keverése. Hagyjuk pihenni legalább 5 percig, hogy minden komponens össze tudjon keveredni megfelelően. Nem mindegy a henna állaga! Erre mindig figyeljünk oda, hogy ne legyen vízfolyós, de ne is legyen krém állagú! Hasonlítson a szójaszószra.

Szintén fontos az idő. Mennyi ideig hagyjuk hatni a készítményt? Vannak hennák, amelyek csak mélytisztított vízzel működnek, vannak, amelyek aktivátorokkal és cégen belül más más extra adalékkal. De mindehol fel van tüntetve a hatóidő – ezeket mindenképpen tartsuk be!

Mindig hangsúlyozzuk a dokumentálást, mert főleg a henna esetében 2 emberen ugyanaz a szín 2 eredményt hozhat.

Jó, ha tudjuk, mit mivel kevertünk.
Jó, ha tudjuk, hogy következő alkalommal mit hogyan csináljunk eltérően vagy más arányban keverjük-e a színeket.

Majd, ha minden kész, az otthoni ápolás az egyik legfontosabb lépés!

Ajánljunk olajakat, vitaminokat, keratinos készítményeket otthoni használatra, amivel teljes védelmet adunk a hennának, és persze a vendég szemöldökét is feltöltjük.

Szintén fontos kérdés: hogyan válasszunk színeket?

Hideg vagy meleg színek? Szőke vagy barna? Kinek melyik szín áll jól?

Az alapszínek
A színekről, mint fizikai jelenségről annyit érdemes tudni, hogy a napfény fehérnek látszó fényét, ha egy prizmán (gúla formájú üvegen) átengedjük, akkor az szétbontja a fényt a szivárvány színeire. Tulajdonképpen a világ ezekből a színekből áll. A színek egyébként elektromágneses rezgéshullámok, amelyek a fejünkben képződnek látható formává. Ha ezt a szivárványt ” összetekerjük” akkor megkapjuk a színkört, amelyen könnyedén nyomon követhető a hideg színek és meleg színek rendszere.

A színek 3 alapszínből tevődnek össze: a tiszta kékből, a tiszta pirosból, és a citromsárgából. Minden további szín ezekből keverhető ki. Ha ezek közül kettőt összekeverünk, akkor a másodlagos alapszíneket kapjuk.

A színeket, ha többen vannak, akkor különféle elnevezésekkel csoportosítják, attól függően, hogy a színkörben egymáshoz képest hogyan helyezkednek el.

Ha egy szín különféle világosságú árnyalatairól van szó, akkor ezeket monokróm (egyszínű) színeknek nevezzük. Ha a színek a színkörön egymás mellett vannak, akkor ezek az analóg színek. A színkörön szemben elhelyezkedő színek a komplementer színek, amelyek ha fénysugarak, és egymásra vetítjük őket, akkor fehér fény keletkezik.

Hideg színek és meleg színek

 

 

A színeknek különböző tulajdonságaik vannak, amelyek közül az úgynevezett színezet mutatja meg, hogy egy szín hideg-e vagy meleg. A hideg szín és meleg szín elnevezés onnan ered, hogyha ránézünk egy színes dologra, az hideg, vagy meleg hőérzetet kelt-e bennünk. Hideg érzetet kelt a kék, így ez hideg alapszín. Meleg hőérzetet kelt bennünk a sárga és a piros, így ezek meleg alapszínek. A fekete és a fehér nem kelt semmilyen hőérzetet, ezért ezeket semleges színeknek nevezzük.

Ennek megfelelően, ha a színkört megfigyeled, akkor azt láthatod, hogy a kékes-lilás-zöldes színek adják a hideg színcsoportot, a sárgás-narancsos-pirosas színek pedig a meleg színcsoportot.

Ha pedig egy színt keversz kékkel, vagy sárgával (vagy pirossal), akkor minél több kéket adsz hozzá, annál hidegebb színárnyalatot kapsz, ha pedig a sárgából vagy pirosból adagolsz hozzá többet, akkor annál melegebb lesz, minél nagyobb a meleg színek aránya a színárnyalatban.

Tehát a hideg színeket és meleg színeket is így kell érteni, hogy a hideg csoporton belül vannak melegebb, azaz sárgásabb színárnyalatok, és hidegebb, azaz kékesebb színárnyalatok.

Ugyanígy a meleg csoporton belül is az egyes színárnyalatok lehetnek kékesebb tónusúak, így hidegebbek, és sárgásabbak, azaz melegebb színek.

Ha például van egy barnád (ami a három alapszín keveréséből jött össze), és azt elkezded keverni pirossal, vagy sárgával, akkor minél több lesz benne ezekből, annál melegebb barnához jutsz el.

Kinek használunk hideg/meleg színt?

Így döntsd el, hova tartozol:

Tavasz típus vagy, ha a bőröd barackos árnyalatú, világos színű. A hajad is inkább szőkés, aranyszínű, vagy nagyon világos barna, esetleg vöröses, szemeid pedig a legtöbbször szintén világos árnyalatúak. Lehetnek barnák is, de mindenképpen melegséget sugárzó, nem pedig hideg a tekinteted.

Nyár típus vagy, ha a bőrödnek van egy enyhe hűvös, porcelános beütése, és rózsás alap jellemzi. Szemeid és a hajad világos színű, jellemzően hamvas barna, vagy szőke.

Ősz típus vagy, ha a bőröd inkább sárgás árnyalatú, de mindenekelőtt meleg alaptónusú és világos, aranybarna, sárgásbarna színű, nem pedig rózsaszínes. Szemeid változatos színekben pompázhatnak, de jellemző módon meleg tónusúak, és inkább zöldesek, barnásak. A hajad pedig barna, vörösesbarna, némi arany beütéssel.

Tél típus vagy, ha nagyon világos a bőröd, vagy annak ellentettje, kifejezetten kreol vagy – ám ekkor is megjelenik egy kékes alaptónus, ami jellemző rád. Hajad leginkább sötétbarna, vagy fekete lehet, de előfordulhat, hogy a szürkével, fehérrel vetekedő szőke. Szemeid feltűnőek, általában kékek, világoszöldek, vagy mogyoróbarnák.

És akkor most jön a kérdés: de mégis a szemöldökünk milyen színű legyen?

Legyen olyan, mint a hajszíned, vagy legalábbis hasonló.

Hajszínekre lebontva:

Világosszőke: a szemöldök színe a haj színével megegyező vagy egy árnyalattal sötétebb legyen.

Közép-sötétszőke: a haj színével megegyező legyen a szemöldök.

Gesztenyebarna: a haj színével egyezzen meg a szemöldök színe.

Világosbarna: a haj színével megegyező vagy egy árnyalattal világosabb.

Középbarna-sötétbarna: haj színével megegyező vagy egy árnyalattal világosabb.

Nagyon sötétbarna-fekete: egy árnyalattal világosabb (fekete senkinek se!).

Ezüst-ősz: világos bőrnél: szőke vagy taupe; sötét bőrnél: világos aranybarna (a hajjal egyszínű nagyon öregítene).

A nagyon sötét színű szemöldök, ami elüt a hajszíntől öregít és “keményíti” az arc vonásait.

Ha nem tudsz választani, döntésképtelen vagy, akkor legyen inkább a világosabb.

És akkor most nézzük meg, mit kell tudni a formázásról

Szemöldökünk alakja, vonala és vastagsága alapvetően határozza meg kinézetünket, ezért nem mindegy, hogyan formázzuk azt.

Íme a formázás lépései:

1. lépés: Határozd meg, hol kezdődjön a szemöldököd!
Helyezz egy ceruzát az arcod elé úgy, hogy az vonalban összekösse az orrcimpád és a belső szemzugod.
Jelöld be egy szemceruzával ezt a pontot.
A leggyakoribb hiba a szemöldökformázásban, hogy ezt a részt túlzottan vékonyra szedik.

2. lépés: A szemöldök legmagasabb pontja
A ceruzát itt is az orrcimpádhoz kell igazítanod, de ezúttal a vonalat a pupillád kívül eső részén át húzd meg. Ahol a ceruza érinti a szemöldököd, ott lesz a legmagasabb pontja, amelyet szintén megjelölhetsz ceruzával. Ez adja majd a szemöldököd ívét, amely tekintetedet nyitottá varázsolja majd. Amennyiben túl alacsonynak tartod a vonal ívét, ezt sminkeléssel korrigálhatod.

3. lépés: Határozd meg, hol végződjön a szemöldököd!
Az eddig használt ceruzás-trükköt folytatva, ezúttal az orrcimpád és a szemed külső csücskét kösd össze a képzeletbeli vonallal, majd jelöld meg. A három megjelölt pont határozza majd meg a végleges formát. Ha szükségesnek érzed, fehér ceruzával rajzold meg a szemöldököd körvonalát, hogy lásd, milyen vastagon szeretnéd hagyni.

4. lépés: Szedd ki!
Ha kialakítottad a szemöldök alakját, nekikezdhetsz a szedésnek. Mindig jól záródó csipeszt használj, és feszítsd meg a bőrt a kezelt felületen.

Természetesen ahhoz, hogy ez minőségileg szalonmunka legyen, és valóban minden pont ott legyen, ahol kell, akár több tanfolyam után sikerül elsajátítanunk. De ez a kis olvasmány talán elég ahhoz, hogy nagyjából átlásd a főbb pontokat. A trükköket, apróbb szakmai titkokat pedig a tanfolyamokon megtanítjuk, mert ugye nem csak 4 lépésből áll egy szemöldök.

 

▪ ▪ ▪

Szalonkedvezményekért érdeklődj bátran a hungary@elenakeplinger.com email címen!

Szívesen állunk rendelkezésedre, fordulj hozzánk bizalommal!